Vad kostar det att byta tak?

Byta tak, takmaterial och rotavdrag – vanliga frågor

Att byta tak är oftast ett omfattande arbete. Kostnaden för att byta tak är helt beroende av storlek på taket, takmaterial valt och vilket underarbete som krävs. Det kanske lönar sig att byta tak helt istället för att renovera upp det gamla taket?

Här har vi samlat några frågor som brukar komma upp när vi pratar med våra kunder. Har du andra frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss på Täby Tak & Bygg.

Takarbete med garanti

Takarbete med garanti gäller alltid hos Täby Tak & Bygg. Vi är certifierade takläggare med många års erfarenhet och lämnar alltid garanti på alla takarbete.

Vad kostar ett takbyte?

För att beräkna kostnaden för att byta tak krävs det att vi får komma och titta på det som behövs göras. Faktorer så som vilket underarbete som behövs, materialval, typ av tak och storlek på tak är avgörande. Eventuellt kanske det räcker med en takrenovering beroende på hur det befintliga taket ser ut. Kontakta Täby Tak & Bygg för kostnadsfritt hembesök.

Hur lång tid tar ett takbyte?

Tiden för ett takbyte eller takrenovering varierar kraftigt. Det kan ta allt från ett par dagar till flera veckor beroende av vad ni vill få gjort och hur huset ser ut. Vi påbörjar aldrig ett nytt jobb innan det pågående arbetet med taket är avslutat, så har vi börjat på ditt hus så avslutar vi det innan vi går på nästa. En garanti för att du skall bli nöjd och att vi endast har ditt hus i tankarna. Det som i värsta fall kan hända är att vädergudarna är emot oss, men det är sällan ett takbyte står helt still en längre period.Kontakta Täby Tak & Bygg för kostnadsfritt hembesök.

Takmaterial

Det finns flera typer av takmaterial på marknaden. Betongpannor, tegelpannor, takpapp, plåttak och shingel är några av de takmaterial som vi på Täby Tak & Bygg arbetar med. Det är oftast bäst och mest ekonomiskt att hålla sig till samma takmaterial som huset är byggt för, men vid nybygge är valmöjligheterna oändliga. Ekonomi och hållbarhet är två faktorer som väger mest vid val av takmaterial. Se vår information om takmaterial

Offert på takläggning

Vi tar aldrig betalt för att komma ut till er för ett hembesök. Vi tittar på ert tak, diskuterar era planer och ger en offert på takläggning efter era förutsättningar. Kontakta Täby Tak & Bygg för kostnadsfritt hembesök.

Hur ofta krävs byte av tak?

Det finns ingen generell regel för hur ett byte av tak måste ske. Olika takmaterial har olika ”livslängd”. Papptak 15-20år, takpannor 30år, brandtäcktplåt 40år (Källa: Villaägaras riksförbund) Det finns hus med gamla tegelpannor med 60år på nacken och takpapp med 40 år på nacken, men inget att rekommendera då ett läckande tak kan innebära stora och kostsamma skador på huset. Ett byte av tak skall ske innan det läcker. Ett visst underhåll kan man oftast sköta själv men om kostnaderna för taklagningarna drar iväg i tid och pengar, kan det vara dags att fundera på om det är lönsammare att byta hela taket. Kontakta Täby Tak & Bygg för kostnadsfritt hembesök.

Bygglov takbyte

Bygglov takbyte? Kontakta din kommun för att få information om det krävs bygglov för takbyte i din kommun. Om du ändrar ditt taks konstruktion kommer garanterat bygglov behövas. I vissa fall krävs även bygglov om du vill ändra t.ex. takmaterial. I detaljplanerat område gäller andra regler än om ditt hus skulle ligga utanför detaljplanerat område. Äger du en bostadsrätt gäller även föreningens regler.

Rotavdrag takarbete

Vid rotavdrag takarbete (takomläggning, takrenovering m.m.) är förutsättningarna att byggnaden är eller sitter ihop med själva huset för att du skall få utnyttja rotavdraget för arbetskostnaden. Aktuell information om rotavdrag takarbeten, se skatteverkets hemsida. Önskar du nyttja ditt rotavdrag skall detta meddelas så att vi skriver offerten utifrån den del du ska betala för att du skall slippa ligga ute med pengarna.